Keutenberg

Ecotuin


Juli

Week 26: Groei is het enige bewijs van leven (John Henry Newman).


Om door de eetbare sierweide te lopen is geen plaag. Overal is wat te zien en vooral ook wat te eten.
De Olifantenpoot staat in bloei, het 'mutsje' van de bloem wordt afgeworpen. We eten de tenen niet, volgend jaar mag de plant op dezelfde plaats terug komen.
De Braziliaanse (links) en Chileense (rechts) guave komt in volle bloei, wat een leuke bloesems zitten daar aan. De vruchten komen later.
De Framboos-Braam heeft al gebloeid, de vruchten zijn nu te eten.


Spitskool, heerlijk om soep van te maken, is bijna oogstbaar. Het merendeel verdwijnt in de diepvries voor later.
Tomaten gaan nu als een sneltrein alsof ze de tijd dat het te koud was willen inhalen.
Roodlof heeft er dit jaar lang over gedaan voordat er een kropje ontstond.
En dan die heerlijke bloemkool, een lust voor het oog, nog even bedekken met een blad zodat ze mooie wit blijven en ze mogen nog wat groter worden. Daarna ..... smullen maar.
 


In het voedselbos groeit en bloeit van alles. Iedere keer een verrassing want soms weten we niet wat we ook alweer geplant hebben maar ook komen planten spontaan aanwaaien.
De Alpensla, met de mooie eetbare bloemen is een lust voor het oog. De plant is verwant aan de sla en meerjarig. Kan wel dominant worden.
Fazantenbes heeft het na de winter even moeilijk gehad maar nu gaat het weer prima, de bloemen zijn nog niet helemaal volgroeid.
De vruchten van de Pimpernoot zien er mooi uit evenals de aangewaaide Papaver.


In de veranda beginnen de druiven langzaam te rijpen. Hier en daar plukken we al een rijper druifje eruit.
De pittige Ananasmunt ligt in de droogmachine om te drogen. Zo kunnen we in de winter van de 'Ananasthee ' genieten.
Knoflook hebben we geoogst en ligt in de veranda te drogen.
Op de veldjes waarvan we groenten geoogst hebben leggen we oogstresten terug als mulchlaag.
Er is een tijd van zaaien en een tijd van oogsten en dit laatste is nu vol op aangebroken.
 

Week 27: op vakantie.


Voor vertrek nog snel de prachtig Sambuca nigra 'Black Beauty' variëteit Gerda geplant.


Even een weekje er tussenuit. Op vakantie in Oostenrijk om te genieten van het prachtige landschap in het dorpje Vent op 1900 meter hoogte.


Week 28: tuinwerkzaamheden hervatten.

Een weekje op vakantie geweest en dat was te merken. Onvoorstelbaar hoe hard alles groeit. Onze tuin heeft weinig last gehad van de 'zondvloed'.


Juli is de maand van vruchtgroei en zelfs vruchtrijp. De verschillende soorten bessen worden nu rijp. Rode bessen, Aalbessen, Zwarte bessen maar ook Kruisbessen (ook wel Kroesel, Kronsele of Steksbére genoemd).
De Japanse wijnbes zal veel mooie vruchten leveren vanwege de hoeveelheid regen. Drie jaar lang is dat anders geweest.
De Ananaskers ziet er ook goed uit, evenals de Zwarte moerbei en Jostabes.


Vanaf het terras is de moestuin nu op zijn mooist. De bogen met Tomaat en Pronkboon zien er goed uit, de Pronkboon heeft mooie rode bloemen, er
onder door lopen is bijzonder.
Vlakbij het terras staat Courgette, drie soorten, en we hebben al stukjes Courgette in litergrote bakken gedaan. In de winter kunnen we dan uit deze bakken een gedeelte halen voor bij de rijst, spaghetti, in de soep enz., samen met andere 'verrassingen'.
Rechtsboven zie je hoe hard de Kiwibes groeit. De struik, die 'omhoog geholpen' moet worden, is nog veel te onbekend, iedereen zou deze in de tuin moeten hebben. De bessen smaken naar Kiwi, eigenlijk nog lekkerder en je kunt ze met schil eten. De plant is er ook familie van.
De Boomtomaat heeft ook vruchten maar dat is wachten tot.... kerstmis.
 


Op andere plaatsen, bijvoorbeeld in de kruidentuin en onder de Pruimenboom, bloeit van alles. De pruimen zijn nog niet rijp.


De buren hebben inmiddels de grote afvalberg, in hun tuin naast de onze, afgegraven en daar zijn we heel blij mee. Gras is ingezaaid en de eerste bomen en struiken zijn gezet. Een geweldige opwaardering en niet alleen van de tuin van de buren maar ook de onze.
Witte moerbei, Rode kruisbes en appel.


Enkele fraaie planten in het voedselbos; kaardenbol, fazantenbes, bloeiende prei, fuchsia. Biodiversiteit ten top.

Week 29: broeierig weer.

Jeetje, het is alweer einde juli. wat vliegt de tijd. Een jaar heeft 52 weken, we zitten alweer ver over de helft.......


De voortuin, de eetbare siertuin.
De vruchten van de Akebia lijken net kleine Paw paw vruchten. Of moet ik zeggen: de Paw paw's lijken net grote Akebia vruchten. Toch zijn de planten geen familie van elkaar. De Akebia's zijn over een paar weken rijp, de Paw paw's pas in oktober. Deze vruchten zijn ook sierlijke elementen in de tuin.
Veel bloemblaadjes van de Hemerocallis kun je eten. Heerlijk, de tuin in lopen en tussen duim en wijsvinger de blaadjes van de bloem pakken en direct opeten. Wel even kijken of het alleen bloemblaadjes zijn, tenminste als je vegetariër bent.... Andere bloemen, zoals Heemst, waar je de wortel van gebruikt.
De citroenen van de Poncirius krijgen al formaat. Dat geldt niet voor de citroenen aan het echte citroenboompje. Maar wie het kleine niet eert...


De laan door de sierlijke moestuin begint op zijn mooist te worden. De tomatenplanten dragen mooie vruchten (nog niet rijp), maar de phytophthora laat zich al gelden, terwijl de bloemen van de slingerende Pronkboom de bogen over de laan prachtig versieren.
De Spitskool is wel aangevreten maar de oogst is prima. Als deze gesneden is, een kwartiertje in zout water en de kool is weer vegetarisch.
Links beneden de 'Zoete aardappel', rechts beneden de Sperzieboon, laat gezet, maar met een beetje nazomer nog een prima oogst.


De tuinkas achterin heeft veel tomatenplanten die hier niet zo snel Phytophthora zullen krijgen. De Tabaksplant houdt de Witte vlieg tegen zodat de tomaten, pepers en paprika er niet snel last van zullen hebben. 
De bloesem van de olijfkomkommer levert straks mooie vruchten en bedekt het gaas van de kippenren.
Nu al kunnen we zeggen dat Pompoen- en de courgetteoogst goed zal zijn. De kiwikomkommer begint te bloeien misschien straks ook vruchten? Ook een mooie klimmer die zorgt voor bedekking van het gaas van de kippenren.



Midden in de zomer werken voor de winter en volgende lente. Zo is de tuin het hele jaar nuttig.
Voor de winter:
De Citroenverbena (Verveine) is mooi uitgelopen en de blaadjes zijn nu nog jong en geur- en smaakstoffen op zijn best. Dus hebben we een aantal takken geknipt, blaadjes er af 'geraffeld'. Soms zit er een Wants tussen de stengel.
Het vocht in de blaadjes verdampt in de droogmolen op maximaal 40 graden. Als de blaadjes 'krakerig droog zijn kunnen ze in een goed-afsluitbare pot bewaard worden. Zo lang het kan, drinken we natuurlijk tisane verveine vers uit de tuin.
Voor de lente:
Jonge takjes (niet verhout) gebruiken we voor nieuwe plantjes die in de late lente weer de tuin in mogen. Soms overleeft Citroenverbena de winter en zo ja dan wordt de plant  'houterig' en terug snoeien levert vaak niet veel op. Wij geven de voorkeur aan jonge plantjes.
De stekjes zijn ongeveer 25 cm lang en daarvan gaat ongeveer 10 cm de grond in. Boven de grond houden stekken 3 blaadjes. Van de Vereniging Ecologisch Leven en Telen (VELT, www.velt.nu) leerden we dat kaneelpoeder een prima natuurlijk stekpoeder is en dat proberen we nu uit. De plastic zakjes over de potjes zijn bedoeld om het geheel vochtig te houden want daar houden de stekken wel van. Zodra na een paar weken de eerste worteltjes verschijnen kunnen de plastic zakjes ervan af. In de winter de stekken op een lichte plek vorstvrij laten overleven met een weinig water.
Mocht dit te veel werk zijn dan de volgende tip: Koop in het voorjaar de planten van het kruidenbedrijf Puur-Aroma (www.puur-aroma.com) uit ons mooie Zuid-Limburg want dit is een biologisch streekproduct en ook in de meeste tuincentra te krijgen.


Verder achterin onze tuin, het kruidenveld en voedselbosje, hebben we veel zaden van een bijenmengsel gezaaid. Daarvan is heel veel opgekomen. Ze bloeien nu vol op en het is een prachtig gezicht: een bloemrijke eetbare tuin.
Overigens zijn de bloemen van de Bernagie (of Komkommerkruid) goed eetbaar en een versiering van een salade.
Linksboven is he Ruig klokje, dat spontaan vanuit het bos is binnen gekropen.


We sluiten deze aflevering af met nog meer mooie bloemen. Bloemen waarvan we niet alle namen kennen. Wat is bijvoorbeeld dat prachtige bloempje rechts in het midden. Een pracht exemplaar.


Week 30: oogsten.


We naderen augustus. De tijd waar het oogsten centraal staat, hoewel ook nog wel enkele gewassen gezaaid kunnen worden.


De vruchtenoogst komt nu ook op volle toeren.
Ook dit jaar weer een mooie druivenoogst in de veranda. De druiven buiten in de tuin zijn natuurlijk nog niet rijp.
Ondanks het slechte weer voor tomaten beginnen nu toch de eerste tomaten te rijpen. Een paar struiken hebben we helaas moeten opruimen maar gelukkig staan er nog genoeg in de tuin die niet aangetast zijn. Bij het vermoeden van aantasting van Phytophthora direct de aangetaste bladeren verwijderen. Zit de ziekte in de stam dan de plant verwijderen en afvoeren (niet op de composthoop!).
De Chinese braam (midden) levert nu de eerste vruchtjes. Het is een begin, de plant staat er nu 2 jaar. volgend jaar zullen er meer en dikkere vruchten zijn. De plant verspreid zich nu prima over de bodem.
De Rode bes is nu ook rijp. Bij ons is dat wat later dan elders omdat de struiken voor een groot deel onder de Walnoot staan. Wat ons betreft is dat niet erg.
De Japanse wijnbes levert dit jaar weer veel op. Dat komt omdat het voorjaar voldoende geregend heeft. Wijnbes heeft snel last van droogte.


De groenteoogst is met opeten niet bij te houden.
De komkommers groeien zo snel dat we te laat zijn om ze te plukken. De pitten zijn dan al te groot. Dan doorsnijden en het middelste eruit halen. We hebben tzatziki van de komkommers gemaakt met Griekse yoghurt en eigen knoflook, dus kom voorlopig maar even niet op bezoek... Wel erg lekker zo vers gemaakt.
De ronde komkommers, citroenkomkommer (rechts-midden) hebben een wat krachtigere smaak.
Ook de boontjes niet te groot laten worden, dan zijn ze een stuk lekkerder.
De Bloemkool is mooi wit gebleven omdat we op tijd een groot blad erover hebben gelegd. De zon moet er niet op schijnen. Wij geven er de voorkeur aan om de bloemkoolroosjes rauw te eten, bijvoorbeeld met een beetje tzatziki erover.
Het is onvoorstelbaar hoe veel courgettes 3 planten opleveren. Rauw met een beetje balsamico, in de pan gebakken met een eitje, als soep, in een wok met andere groentes, je kunt er veel mee doen. Er gaan een aantal ook de diepvries in, als stukjes in een bak maar ook een paar 'heel'. Niet blancheren, hup, zo er in. Als je ze er uit haalt om te gebruiken dan wel in bevroren toestand de pan in.

 
Als de winterprei uitgezet wordt is de zomerprei geschikt om te oogsten. Je moet zomerprei op tijd oogsten anders maakt hij een bloemstengel en dan ben je eigenlijk te laat. Deze gaat voor het grootste deel ook de diepvries in. Die raakt al behoorlijk vol, we komen er de winter wel mee door.
In de bakjes(links-beneden) hebben we nog voor gezaaid. Hoewel de planten misschien niet meer helemaal volgroeid raken zullen ze tot aan de vorst toch nog heel wat voedsel opleveren. Chinese kool, Paksoi, Serifon (grün im schnee zeggen de Duitsers dus dan weet je wel voor wanneer), 'early broccoli' (voor vroeg in het volgend voorjaar), maar ook radijs en slasoorten.
De slakkenwal (zie keutenberg, slakkenwal in moestuin ecotuin Keutenberg) functioneert in onze moestuin prima. In de andere delen van onze tuin zijn erg veel slakken maar daar richten ze toch niet te veel schade aan. Toch proberen we ze ook hier weg te lokken. Een slakkenwal om de hele tuin vinden we wat overdreven. De slakken zitten in het bos en ruiken ons malse gras en andere planten. Het is dus de kunst om ze in dat bos te houden. Daar hebben we iets op gevonden. Zorg dat het bos interessanter is dan de tuin. Dat doen we door bakjes met bier in het bos op minimaal 20 meter afstand van onze tuin te plaatsen. Ze zijn dol op bier (het zijn net mannen). In plaats van een tuinbezoek zoeken ze dan 'boscafé het lekkere potje' op. De bierpotjes mogen niet te kort bij je tuin staan en tussen de plek waar ze vandaan komen en je tuin. Komen ze van links en zet je de potjes aan de rechterkant van je tuin dan zullen ze door je tuin naar de potjes lopen maar in je tuin toch alvast een 'voorgerecht' nuttigen en dat wil je niet. Daarbij bestaat de kans dat de 'blauwe knoopslak' in je tuin blijft hangen.
Deze oplossing kost je wel enkele liters bier maar je kunt daarvoor wel de goedkoopste bierblikken uit de supermarkt gebruiken. Slakken proeven het verschil tussen dit bier en kwaliteitsbier niet en voor hun gezondheid is het ook niet (meer) nodig.

Zo, dat was het dan weer,,,, volgende keer meer.




Naar beginpagina Juli.