Keutenberg

Ecotuin


Maart


Week 9: Startblokken


De natuur staat in de startblokken. De warme dagen hebben planten geprikkeld om actief te worden. Met de nachtvorsten voor de boeg komen ze van een koude kermis terug en zullen ze zich nog wel een beetje koest houden.
Een aantal planten gaan gewoon door want de vriesnachten laten hen ijskoud.
Narcis, Sneeuwroem, Maarts viooltje en zelfs de Sleutelbloem staan er mooi bij.


Ook de Amandelboom begint te bloeien. Hopen dat het warm genoeg is voor insecten want anders hebben we geen opbrengst.
De Paprika's en Pepers zijn mooi uitgekomen in het verwarmde bakje, die in week 8 op 22 februari gezaaid zijn. Deze heeft in de bodem een verwarmingselement van een paar watt. Er zit ook een licht-doorlatende deksel op maar die hebben we voor de foto eraf gepakt zodat u kunt zien wat eronder zit. 
De erwten en kapucijners komen al boven de grond. Ook gezaaid in week 9 op 25 februari
De moestuinvelden zijn met de grelinette bewerkt en inmiddels ook los geharkt. Klaar om te zaaien of te planten, maar nu, met die nachtvorst, nog maar even niet.


Deze week, op 2 maart, tuinbonen voorgezaaid. maar dan wel binnen in de veranda. Deze wordt niet verwarmd, de zon op het lichtdoorlatende dak doet haar werk.
De Tuinbonen komen in bakjes waar ze enkele weken in kunnen blijven zitten. De twee onderste foto's zijn dezelfde als de twee bovenste, maar hier zijn de bonen ongeveer een centimeter onder de grond gestopt en daarom zie je alleen maar grond. Overigens, om te zaaien gebruiken we deze keer Tuinbonen die we vorig jaar zelf geoogst en gedroogd hebben.
We hebben gezocht naar de beste potgrond: biologisch maar ook duurzaam en dat betekent dat je geen waardevolle grondstof uit de natuur rooft. Er wordt bij sommige bio-grond vaak turf gebruik dat in natuurgebieden in Oost-Europa geoogst wordt. Wij hebben een merk gevonden dat voor de structuur van de potgrond gebruik maakt van kokosvezels, een bijproduct van kokos die voor kokosmelk e.d. geoogst wordt. Nog even iets over de zaaigrond. We gebruiken '50-50' potgrond en losse grond uit eigen tuin. De structuur is dan prima en ook de voeding is prima. De plant kan zich al een beetje aanpassen aan de kwaliteit van de plek in de tuin.

Er is al genoeg te doen, volgende week meer.


Week 10: Trage groei deze week.


Weinig zon, veel wind, iets lagere temperaturen dan normaal. Dat betekent dat de groei, die ingezet had toen het warmer dan normaal was, nu vertraagt.
Maar binnen, in de kas en de veranda gaat de groei gestaag verder.
Zelfs de Geraniums hebben al mooie bloemen. De Paardenbloem in één van de kassen profiteert mee. De kippen zullen dankbaar zijn met dit lekkere hapje.
In de andere kas hadden we in 2019 twee wilde Turkse tulpen geplant en die voelen zich er thuis want ze bloeien fantastisch mooi.
Overigens, VELT organiseert weer een gezamenlijke aankoopactie voor biologische bloembollen. Kijk hiervoor op de VELT-site of informeer bij ons. Speciaal aanbevolen voor bv. gemeentes die hun saaie perken willen opfleuren.


In de veranda is het volop lente. De Franse dragon loopt mooi uit. Niets heerlijkers dan eigen bio dragon, vers en straks in de winter gedroogd.
De druif in de veranda loopt ook al uit. Einde juni weer de eerste druiventrosjes. De druivenstruiken buiten zullen nog even moeten wachten.
Tuinbonen zijn een week geleden in potjes voor geplant en beginnen hun kopjes uit de grond te steken. Als ze een paar echte blaadjes hebben gaan ze de volle grond in.
De Chayote krijgt ook mooie uitlopers. Vreemd dat deze vrucht niet bekend is in ons gebied want de vrucht, die als groente gegeten wordt is heerlijk, rauw en in de wok,
Overigens, wist je dat we in Zuid-Limburg, in Margraten om precies te zijn, een fantastisch biologisch bedrijf hebben die geweldige kruiden e.d. kweekt?


Het gaas voor de Peulen en Erwten is nu ook geplaatst. In de veranda zijn de planten voor gekweekt en klaar om buiten geplant te worden, na afharden. Moet het wel wat beter weer zijn want buiten werken is nu geen lolletje. Ze kunnen overigens wel wat vorst verdragen. Een beetje beschermen tegen vogelvraat, de blaadjes zijn een lekkernij. Kuikengaas ruim over de planten plaatsen is een mooie oplossing.


Hierboven een aantal planten die al flink uitgroeien.
Boven zie je de Karwei die gewoon buiten staat.
Daaronder doorlevende Rucola, maar die staat in de kas. Die kunnen we binnenkort gaan eten. Buiten staat deze Rucola ook, maar die komt wat later op.
Daaronder zie je van links naar rechts: uitlopende Pimpernoot, een bloembol die uit loopt, maar welke bloem het wordt is een verrassing. Leuk toch dat je ook planten hebt waarvan je niet weet wat het is. Als laatste de doorlevende ui. Doorlevende eetbare planten zijn ideaal voor luie moestuiniers omdat ze weinig onderhoud vragen. Maar ook voor uitslovers, zoals wij zijn, is het een welkome aanvulling.
Tot de volgende week.


Week 11: 20 maart meteorologische lente om 11.37 uur.


De lente is begonnen, eindelijk weer eens behoorlijk zon maar de temperatuur blijft nog wat achter. De komende week gaan de temperaturen ook omhoog en dan zal de flora wel weer losbarsten.
De struiken en bomen in de eetbare sierweide zitten mooi in de knop en veel knollen en bollen zijn mooi boven de grond.
Het is volop krokustijd, maar ook andere bloemen staan al mooi in bloei. Is dit niet een prachtige tijd? Bahhh, over 6 maanden begint alweer de herfst. Maar nu eerst 6 maanden lente en zomer.


Witte en blauwe Sneeuwroem kleuren de moestuin blauwwit. We hebben deze bolletjes in het wilde weg in de tuin gepoot, ook aan de randen van de moestuin.
De voorgezaaide Tuinbonen gaan komende week ook de grond in, ze zijn juist groot genoeg maar het mag ook nog een weekje wachten.
De uitjes zijn nu ook gepoot. Ze kunnen tegen een nachtvorststootje. Wel wat kuikengaas erover heen, want als de groene puntjes uitkomen zijn verschillende vogels bereid om de uitjes uit te trekken.
In de warme woonkamer staan de pas ingezaaide tomaten vanwege een gelijkmatige temperatuur. Dit jaar slechts 40 variëteiten.
In een kleine week tijd heeft de Zoete aardappel uitlopertjes gekregen. Één uitloper heeft het wel heel bond gemaakt: 2 decimeter lang. Die kan in principe al afgesneden worden en in het water gezet voor de vorming van wortels.
Op de laatste foto zie je de erwtjes en de peultjes die nu ingezet worden. We hadden deze in de veranda een paar weken geleden voor gezaaid.


De kruidenveldjes zijn ook aangepakt. Behalve dat we er bloemenzaadmengsels hebben gestrooid, wat ons betreft mogen ze elk jaar spontaan opnieuw terug komen, worden er natuurlijk ook kruiden gekweekt.
Rechtsboven zie je wondklaver met uien, die hebben we een eervollere plaats gegeven. De suikerwortel is eruit gehaald en verhuisd naar het voedselbosje.
Links beneden, zoethoutgras met uien.
Midden beneden hebben we de veldsla, die in de moestuin stond, op een kruidenveldje overgeplant. Deze blijven staan en laten we in bloei en zaad komen. Volgend jaar weer spontaan nieuwe Veldsla. Voor mensen die Valeriaan gebruiken om rustig te worden: Veldsla is rijk aan natuurlijke Valeriaan inhoud stof. Ook op dit veldje staan uien.
Rechter veldje staat kruipende kornoelje met uien.


Voor alle duidelijkheid: Het beest op de bovenste foto is geen kalf, maar onze nieuwe hond Sucker. Trouwens, een mooie doorkijk vanaf de kruidenveldjes richting voedselbos. Boven Sucker zie je een horizontale boomstam. We hebben geluk gehad, deze boomstam is een paar weken geleden afgebroken en precies langs onze tuin gevallen.
Via een actie 'oude koelkast naar het milieupark, Perenboom de grond in' kregen we gratis een paar perenbomen. Als rechtgeaarde 'Ollander' hebben we deze kans niet langs onze neus voorbij laten gaan. We waren juist van plan nog een Peer te kopen en nu hebben we deze Conference cadeau gekregen en direct ingezet, midden links en rechts.
In het midden tussen de 2 perenbomen ligt de wortel van de Japanse gember. Deze is verhuisd van het kruidenveld naar het voedselbos
Het wonderbaar mooie lentebloempje is Vogelmelk. Niet eetbaar maar wel genietbaar.

Week 12: driemaal is scheepsrecht.


De struiken en bomen komen met dit weer mooi in de knop. Bij de ene zijn dat straks blaadjes, bij andere worden het bloemen.
Akebia heeft haar blaadjes al mooi laten uitlopen en de bloemknoppen zijn zichtbaar.
Judasboompje heeft nu rode knopjes die binnenkort mooie bloempjes aan de stam tonen.
Stauntonia heeft nog oude groene blaadjes (groenblijver), maar er komen ook al nieuwe in de knop.
Nashipeer staat ook op 'barsten', bloesem en blad komen ongeveer gelijktijdig.
Honingbes heeft al vanaf januari bloesem en heeft deze nog steeds.
Prunus tormentosa is nu al prachtig in bloei. De lekkere vruchten worden meestal al door de merels 'verwerkt' voor dat ze helemaal rijp zijn. Misschien op tijd afdekken.


De planten die in de veranda staan zijn we met dit weer aan het luchten  (driemaal is scheepsrecht). Als er geen nachtvorsten voorspeld worden blijven ze gewoon buiten.
De Tuinbonen worden ingezet als ze 10 cm groot zijn en dat is nu, nachtvorst is voor hun geen probleem.  


De meeste sluitkoolplanten kweken we niet meer zelf voor. We kopen in het tuincentrum een trail van zes planten, in dit geval Spitskool en Bloemkool. Spruitjes, Koolrabi en Savooiekool zaaien we nog wel zelf voor.


Kijk hoe leuk de worteltjes aan de scheuten van de zoete aardappel komen als ze een weekje in een vaasje met water gestaan hebben. De wortels moeten nog wel groeien voordat we de plant in een pot verder voorkweken. Er mag echt geen graadje vorst meer komen voordat ze naar buiten mogen.
In een vorige blog zag je Paprika en Aubergine voorgezaaid in een voorkweek trail met verwarming. Nu kunnen ze in potjes verder uitgroeien en kunnen ze vol op wortels vormen.
Rechts boven komen al verschillende tomaten tevoorschijn die we de vorige week gezaaid hebben
Rechts beneden hebben we verschillende soorten sla voor gezaaid. Dit gaat erg snel, volgende week zie je al de eerste plantjes en misschien een week later kunnen ze al de volle grond in.


Naar het begin van de pagina.