Keutenberg

Ecotuin


                                                               Mei


Week 18: begin van de lente.


De weergoden hebben van de lente maar meteen zomer gemaakt. Met 28 graden (Föhn vanaf de Ardennen) is het volop zomer. De planten weten niet wat er gebeurt en zullen denken: snel uitlopen. Morgen krijgen we weer normale temperaturen en kunnen ze op adem komen.
De bloei van veel planten is nu op zijn mooist. De Paw paw (een Amerikaanse soort van de familie Zuurzak) heeft een leuk bloempje en erg mooi als je erin kijkt. voor vruchten moet ik deze wel zelf bevruchten. Ik bedoel: met een wattenstaafje van bloem tot bloem gaan want daar heeft hij moeite mee.
De Honingbes heeft in de winter en vroege lente gebloeid en krijgt nu de eerste besjes. Oppassen, vogels beginnen er al aan te eten als ze nog niet helemaal rijp zijn dus onze hond Sucker wordt opgedragen waakzaam te zijn.
De Poncirius trifolia (citroenboompje dat bloeit bij ons in het voor- en najaar) heeft nu mooie bloempjes die goed bestoven worden door onze fidele gevleugelde zoemers. Rond september kunnen we van de citroentjes een fijne bitterzoete thee maken.
De Ananaskers (niet winterhard) heeft nu ook bloemen en al een eerste vruchtaanzet . De bloemen zijn niet indrukwekkend, in tegenstelling tot de smaak van de vruchten in de zomer en het najaar die geweldig is.
De erwtenstruik bloeit mooi geel en hier komen peulen aan waarin, op erwten lijkende, eetbare bollekes in komen. Een mooi struikje, zeker ook voor een siertuin.
De Akebia bloeit volop met fraaie bloemen, maar de geur is op dit ogenblik subliem. Op meters afstand ruik je de zacht-zoete parfumgeur.


Onze Lievevrouwebedstro is nu op zijn mooist. Het vormt een dekentje over grotere oppervlaktes. Deze, gelukkig inheemse soort, heeft zich vanzelf in het bos uitgezaaid (net zoals Daslook en een Longkruid soort.
De Hyacint komt tevoorschijn als de Sneeuwroem uitgebloeid is en zo volgen deze fraaie planten elkaar in het voorjaar op. Dus het hele voorjaar mooie bloei.
Of dit Viooltje een wilde (zoals maarts of één van de soorten bos) is, we denken van niet, omdat we ook veel viooltjes in de winter in plantenbakken voor het raam hebben staan en die zouden het ook kunnen zijn. De bloemblaadjes zijn eetbaar en misstaan in een gemengde salade niet.
De Roomse kervel heeft een fijne (je raadt het al.....) kervelsmaak die, fijn gesnipperd in een wok gerecht prima past.


Veel mensen hebben van deze familie een sierstruik in de tuin staan. Wij hebben er ook, maar deze krijgen heerlijke vruchten: Aalbes, Rode bes, Zwarte bes. Dus wij hebben nu leuke bloesem en straks heerlijk eetbare mooie gekleurde vruchten.

De Tuinbonen, die einde maart in de volle grond gezet zijn, hebben de laatste weken geen plezierige tijd doorgemaakt. Verschillende keren in de vorst en sneeuw gestaan en dat zie je aan gedrongen groei. Laten we hopen dat de plantjes dit ons niet kwalijk nemen en vanaf nu lekker doorgroeien.
De Maggiplant (Lavas) is groot genoeg om al takjes te plukken voor in de soep. De kruidige smaak zorgt ervoor dat je minder zout hoeft te gebruiken.
De Witte kool en andere koolsoorten zijn nu ingezet en we hopen dat ze ons dankbaar zijn dat ze zo lang binnen mochten staan. We hopen dat ze als kool groeien.
De Knoflook, de laatste week van oktober ingezet, is vanaf begin februari langzaam blijven doorgroeien maar nu mag deze plant wel even zorgen voor mooie dikke knollen.


De bloesem van de Pruimenboom heeft het met dit koude voorjaar ook niet makkelijk gehad. Toch zien we mooie kleine pruimenvruchtjes aan de takken hangen. Als ze bevroren zijn geweest zullen ze binnenkort afvallen (deed ik dat maar...). Natuurlijk hopen we dat ze eraan blijven en dus de vorst overleefd hebben.
De Kweepeer, Appelbes, Chinese kastanje en Meloenstruik (Calycanthus), allen leveren eetbare vruchten in het najaar, zijn nu ook in volle bloei in ons voedselbos. Een prachtig gezicht om al die bloeiende planten te zien. Je zou bijna denken dat het een siertuin is............

Week 19: trage groei.
 

 
Waar wij al van kunnen eten is Doorlevende spinazie. 
Deze vinden wij nog smakelijker dan de 'gewone'. Al eens een deegrolletje gemaakt met gesnipperde spinazie en een schijfje kaas ertussen 10 minuten in de oven gebakken op 200 graden?
We hebben de zoete aardappelplantjes gezet. De IJsheiligen zeggen ons dat het moet kunnen,,,, hoewel...
De Alliums bloeien er lustig op los en ook de Kaukasische smeerwortel met zijn prachte felblauwe kleuren laat zich niet door het slechte weer afschrikken.


Gooi nooit een plant waarvan je denkt dat hij dood is te snel weg. De Witte moerbei zag vorig jaar de hele zomer morsdood uit. We bleven water geven en ziedaar: er zit weer leven in. 
De Chayote klimt er lustig op los en heeft geen hoge temperaturen nodig. Straks hangen er vruchten aan met een zachte smaak die een beetje aan Avocado doet denken.
Onze rood met zwarte stippen gevleugelde medewerkers doen hun best om de luizen van de planten te eten. Als je insecticiden spuit, gaan ze dood en breng je het ecologisch evenwicht volledig in de war waardoor je je steeds verder moet verlagen tot het gebruik van milieuschadelijke middelen.
De vakantietrektocht gaat beginnen. Deze beestjes met hun sleurhutten op hun rug staan in de file om onze Ecotuin te bezoeken. De slakkenwal houdt ze tegen waardoor ze een ander paradijsje moeten zoeken.
We hebben al veel tomaten in de tuin bij de pergola's gezet en we hopen dat, als God het wil, ze toch zullen groeien. Maar we hebben al te veel goden gezien om nog in eentje te kunnen geloven. We zullen zien. In ieder geval beloven de weergoden voor de komende tijd niet veel goeds......


Week 20: koud en veel regen.


Ondanks het slechte weer met temperaturen die zeker 5 graden lager zijn dan gemiddeld
, weken achter elkaar, gaat de lente in trager tempo natuurlijk toch gewoon door. Gelukkig is het niet zo droog als vorige jaren want dat was minstens even erg.
De Sechuanpeper heeft bloemknopjes die in vruchtjes veranderen.
De Allium nigrum, met zijn opvallend zwarte meeldraden bloeit mooi.
De Augurken, Paprika's en Aubergines kunnen in de voortuin in de kas gezet worden omdat het klimaat daar nu voldoende goed is.
De Honingbes krijgt mooie bessen, ik zie de merels al verlekkerd kijken of ze al rijp zijn.
De Stautonia bloeit, na de Akebia nu ook mooi, evenals de Kamperfoelie die haar fijne zachte parfumgeur vooral in de avond de oprit verwend.
Het is inderdaad slecht weer, veel planten laten zien dat zij er niet depressief van worden.


De Druif in de Veranda profiteert van het zachte klimaat en heeft al heel wat vruchtjes.
Erwt en Tuinboon doen het nu goed omdat de nachtvorsten voorbij zijn. Niet dat ze vorstschade hebben, maar het gaat allemaal wat langzamer. Wat kunnen eetbare planten toch ook mooie bloemen hebben.
Langzaam zie je de sierlijke moestuin mooi groen worden. Het is wachten totdat de Tomaten de pergola's versieren maar dat duurt nog wel even. 

 
Het achterste gedeelte van onze tuin, de kruidenveldjes en het voedselbosje zijn zo langzamerhand op zijn moois. De vijver zit vol Salamanders en de dames leggen nog steeds eitjes. Het krioelt er van de larven.
De Augurkenstruik laat zijn bloesem veranderen in kleine 'Augurkjes'. Een witte Akelei komt plots op het veldje tevoorschijn terwijl wij dachten dat ze vorig jaar al 'de pietewei' op waren.
De bloesem van de Mexicaanse meidoorn is toch wel verrassend mooi.

Ik kijk naar buiten en terwijl ik dit schrijf is het weer  grauw en grijs.
Ik doe nog maar een extra scheutje brandy in de koffie........

Week 21: de zon laat zich zien.


Een zeer drukke week geweest. Er valt wat neerslag, de temperatuur gaan omhoog, de slakken hebben er ook weer zin in.
Toch zagen we al mooie kruisbessen (kroesjele, kronsele, steksbére) aan de struiken hangen. Het is dan ook de eerste bessenstruik die in het voorjaar groen wordt. We hebben (ver)wilde(erde) struiken in het hellingbos waar kleine kruisbesjes aan komen.
De Mispel bloeit ook tussen de kweeperenstruiken door en sommige bloei laat al een verdikt vruchtbeginsel zien.
De Rabarber heeft geen hoge temperaturen nodig om te groeien. De planten zijn al volledig uitgegroeid. De hoogste tijd om rabarbersiroop te maken. Een fris-zurige limonade voor al het heet is, maar in de winter is de siroop ook lekker.

Op naar juni.....


Naar begin pagina mei.