Augustus
Augustus: Oogstmaand.
Eetbare sierweide
In de eetbare sierweide is het heerlijk vertoeven. Vooral met het warme weer bieden de bomen schaduw die voor de nodige koelte zorgen.
Nashipeer Moerbei Vijg
De Nashipeer groeit goed maar om te eten is het nog wat vroeg. Wel van de Moerbei kunnen wij nu volop snoepen, heerlijk zoet met veel sap. Direct van de boom in de mond want ze zijn niet lang te bewaren. Oppassen dat je geen sap op je kleren krijgt want dit is een hele goede verfstof.
De vijg groeit goed maar de hoeveelheid bloemknoppen (vruchten) blijft achter. Jammer, juist nu we al een vijgenboom moeten missen door de vraat van de woelmuis.
Meloenpeer Ananaskers Peterselievlier
Nog even wachten en dan kunnen we van de Meloenpeer genieten. In de naam zit al een verwijzing naar de smaak: meloen en peer. Eet je hem te vroeg dan smaakt hij naar augurk.
Ananaskers oogsten we nu volop, gelukkig hoef je die niet meteen op te eten, ze zijn langer bewaarbaar. De struik blijft vruchten geven tot de vorstperiode aanbreekt maar dan hebben wij ze al binnen gezet want ze staan met de pot in de volle grond.
De bessen van de Peterselievlier beginnen al rood/zwart te kleuren. Eerst als ze helemaal zwart zijn worden ze geoogst,,, als de vogels ons niet zijn voorgegaan.
Framboos Chinese yam Appels
Frambozenstruiken heb je in velerlei soorten. Op die manier kun je langer genieten van deze vrucht. Nu kunnen wij iedere week nog vruchten plukken.
Deze Chinese yam, een meerjarige klimplant, hebben we aan de voet van de appelboom gezet, Deze winterharde bataat hebben wij niet geoogst. In de oksels komt een heerlijke geurende bloem en daarna kleine knolletjes. Die je het jaar erna gebruiken om te planten. De wortels hiervan zijn ook te eten.
De appels aan de appelboom hebben geen last van de Chinese yam, we oogsten nu al enkele, hoewel ze nog niet rijp zijn, om sap van te maken. Samen met de druiven uit de serre, die wel rijp zijn, geeft dit een frisse smaak.
Stamslabonen Japanse wijnbes Mimosaboontje
In de boomspiegel van de Chinese dadel staan stamslaboontjes, een experiment. Kijken of we hiervan straks kunnen oogsten.
De Japanse wijnbes geeft dit jaar zoveel bessen dat we ze in de diepvries doen, bewaren voor later.
Het Mimosaboontje heeft het wat moeilijk dit jaar, waarschijnlijk door de droogte. Hopelijk later dit jaar toch nog wat boontjes.
Paprika Komkommer Peper
Deze planten staan in de kas en doen het goed. Wel vragen ze veel verzorging omdat ze niet in de volle grond staan maar in bakken en vooral met het warme weer hebben ze veel water nodig met voeding.
Moestuin
De moestuin heeft veel last van de droogte daarom beregenen wij de tuin één keer per week. Dit doen we gericht met een tuinslang in een gieter. Daarnaast doen we veel aan mulchen zodat de bodem niet te snel uitdroogt. Pas gezaaide veldjes bedekken we met jutte en krijgen iedere dag water.
Pompoen Roodlof Koolrabi
De eerste pompoenen worden geoogst. Zo gauw het steeltje verhout is worden ze afgesneden. Deze pompoenen zijn bewaarbaar tot volgend jaar maart/april. We eten ze nu niet want er is genoeg te oogsten, we bewaren ze voor de winterperiode in de kelder.
De Roodlof is een sla type. Je moet wel van een bittere smaak houden. Gemengd met andere 'sla' soorten vinden wij het lekkerst.
Deze koolrabi smaak hetzelfde als zijn groene variant, geeft meer kleur aan de moestuin.
Tomaten Tomaat Courgette
Tomaten heb je een vele soorten; cherry, bes, vlees, droogtomaten en kleuren; geel, rood, groen, rood, zwart. Samen in een mand geeft een feestelijk gezicht.
De dikste en grootste (vlees) tomaten vinden wij het lekkerst. De plant heeft het minste opbrengst in aantal maar niet in gewicht. Zie YouTube: tomatenfeest Ecotuin Keutenberg.
Deze klimmende courgette heeft een steun gekregen waaraan de lange vruchten kunnen hangen.
Paprika Peper Paprika
Paprika's zijn er ook in vele kleuren, deze groene moet eerst nog kleuren voordat ze geoogst worden.
Wanneer de pepers rood zijn, worden ze geoogst om vers te gebruiken en om te drogen.
Deze gele paprika's worden niet eerst groen maar meteen geel en blijven dan ook geel.
Rode bes Chinese bieslook Kamille
De laatste rode bessen zijn geoogst, deze struiken staan onder een Notenboom en daardoor rijpen de bessen later. Op deze manier heb je spreiding van de pluk.
De Chinese bieslook begint de bloeien, De bloemknoppen kun je frituren en wanneer de bloem helemaal open is, zijn de bloempjes lekker en mooi in een salade. Ze smaken naar knoflook.
Zodra de bloemen helemaal open zijn wordt de Kamille geoogst en meteen gedroogd. Lekker om in de winter kamillethee te zetten.
Geel ABC kruid Knolselderij Bramen
Het bloemetje van het Geel ABC kruid staat bekend als een sensatie in je mond. Het is niet verstandig het hele bloemetje in een keer op te eten want dan sta je in 'brand'. Een bloemetje in kleine beetjes verdelen over een salade is heerlijk en het blad ook.
De knolselderij begint een knol te krijgen, hopelijk gaan ze nog wat dikker worden. Knolselderij houdt niet van een groeistilstand, dus geef ik eenmaal per week water wanneer er niet voldoende regen valt.
Nu plukken we volop Bramen en zoals het er naar uitziet zullen we nog heel lang bramen kunnen plukken. Lekker in de yoghurt, om een smoothie, milkshake of jam van te maken.
Kruidenveld
Het kruidenveld wordt langzaam een dicht 'oerwoud'.
Heemst Venkel Hortensia
De bloemen van de Heemst zijn eetbaar en de wortels te oogsten. Van de gedroogde wortels heb ik geprobeerd marshmallows te maken, helaas is mij dit niet gelukt. Hopelijk vind ik iemand die hier ervaring mee heeft en me een keer helpt. Oorspronkelijk werden de marshmallows van de Heemstwortel gemaakt.
Venkel kun je als kruid en als groente kweken. Dit is de venkel als kruid en om de zaden te oogsten voor 'thee'.
De Berghortensia, Hydrangea serrata 'Oamacha' betekent zoveel als 'grote zoete thee'. Door het blad te drogen ontstaat een zoetere suikerverbinding en daardoor krijgt de 'thee' (is eigenlijk een Tisane) een zoete kruidige smaak. Heeft veel schaduw nodig en vocht.
Boerenwormkruid Kaasjeskruid Sint Janskruid
Boerenwormkruid is een uitstekende plant om te gebruiken tegen allerhande ongedierte en is tevens een medicinaal kruid.
Van het Kaasjeskruid kun je jonge blaadjes, de zadendozen en bloemetjes toevoegen aan salades.
Sint Janskruid is een kruid dat sinds eeuwen als natuurlijk medicijn wordt gebruikt bij angsten en licht depressie.
Gebruik deze kruiden nooit als je er geen verstand van hebt.
Monnikspeper Apios Bernagie
De Monnikspeper wordt ook wel de kuisheidsboom genoemd en is een medicinale plant. De monniken in de kloosters probeerden hun kuisheid te bewaren door het eten van veel bessen van deze plant. Vandaar kuisheidsboom?
De bloemknop van de Apios (of Aardnoot) is al aanwezig. Spoedig groeit deze uit tot een mooie bloem. De Aardnoot is oogstbaar in het najaar om te eten.
De bloemetjes van de Bernagie, ofwel komkommerkruid, zij niet alleen mooi in de tuin om naar te kijken maar ook mooi en lekker in de salade.
Voedselbos
Voor wie is het voedselbos?
Ik kom er steeds meer achter dat het voedselbos op dit moment meer voor de dieren is dan voor ons. We zijn regelmatig te laat met oogsten.
Granaatappel Oost Indische kers Fuchsia
De Granaatappel heeft vele bloemen, nu nog afwachten of hieruit vele vruchten komen. Ze zullen waarschijnlijk onvoldoende rijp worden.
De Oost-Indische kers is een dankbare plant, zaait zichzelf en de blaadjes en bloemen zijn eetbaar (radijsachtige smaak). Daarnaast is het een mooie bodembedekker.
Deze Fuchsia 'Riccartonii' bloeit langdurig met sierlijke bloemen en de bessen zijn eetbaar. Zijn goed droogtebestendig.
Kardoen Abrikoos Appelbes
De Kardoen is een tweejarige plant maar maakt na de bloei nieuwe scheuten zodat de plant een aantal jaren op dezelfde plaats blijft staan. Het eerste jaar worden de bladnerven gegeten maar dan heb je het tweede jaar geen bloemen. Insecten zijn verzot op deze plant.
Zoals we al eerder vermelden hebben we de abrikozenboom vorig jaar geplant en dit jaar waren er al 3 abrikozen te scoren. 2 Abrikozen hebben we gegeten en de laatste hangt nog aan de boom. Voor ons was de Abrikoos om te kweken nieuw. Wanneer is deze vrucht echt rijp? Als de vogels er aan zitten? De ervaring die wij nu hebben opgedaan is om de Abrikoos te plukken als hij een mooie oranje/gele kleur heeft. Daarna een paar dagen binnen laten narijpen.
De Appelbes is zeer geliefd bij de vogels, ze waren nog niet helemaal rijp maar de vogels zijn ons voor geweest. Geen enkele Appelbes meer op ééntje na, die mogen ze ook hebben. Volgend jaar een net erover. Samen eten is goed maar niet alles opeten.
Chinese braambes Augurkenboom Kaardenbol
De Chinese braambes, Rubus tricolor, is een mooie groenblijvende beloopbare bodembedekker met witte bloemen waar oranje/rode vruchten aankomen. Echter je moet 2 verschillende planten hebben wil je vruchten krijgen.
De vruchten van de Augurkenstruik zijn rijp wanneer ze blauw kleuren. De gelei is zoet en doet denken aan meloen maar de zaden en schil zijn giftig.
De kaardenbol dient als voedsel voor insecten en vogels. De wortel wordt medicinaal gebruikt.
Terug naar 'Ecotuin elke maand'.