Mei
Mei: Het groeiseizoen.
Het verschil met 1 april is opmerkelijk. Was toen nog alles kaal met een pas ontluikende onderbegroeiing. Nu is alles groen bebladerd. Slechts enkel bomen, zoals de walnoot, zijn pas begonnen met het bekleden van de takken.
Ook in Ecotuin Keutenberg is het groeiseizoen nu volop bezig. Laten we eens gaan kijken.
Eetbare sierweide
Deze tuin is groen getooid. De Kweeperen aan de rechterzijde zijn al uitgebloeid. De druiven laten hun onopvallende bloeiwijze zien, evenals de Zwarte moerbei in het midden. Maar er zijn enkele opvallende bloeiers. We gaan ze eens wat korter bij bekijken.
Akebia Framboos Erwtenstruik
De Akebia valt op twee manieren op. Ten eerste de aparte paars-roze bloei met zijn aparte uiterlijk. Ten tweede de verschrikkelijk sterke geparfumeerde geur. De struik heeft hulp nodig om omhoog te klimmen, bijvoorbeeld met behulp van een hekwerk. Een ander positief punt is dat het in de winter een groenblijver is. De mannelijke en vrouwelijke bloemen zijn verschillend en voor vruchten heb je twee planten nodig, liefst een versie met paarse en witte bloemen. Het binnenste van de vrucht is eerlijk zoet maar wel veel pitjes. Wel ideaal voor het maken van limo (voor gebruik zeven) Vreemd dat nog maar zo weinig mensen deze struik hebben.
De Framboos staat nu vol in bloei. De kleine groene framboosjes zijn al duidelijk zichtbaar. We hebben deze struiken op plaatsen staan waar andere planten enige beschutting nodig hebben.
De Erwtenstruik is ook een tamelijk onbekende struik. Op enige afstand lijkt deze struik met zijn gele bloemen wel een beetje op een Brem, maar het is een totaal andere plant. Later in het jaar komen er peulen aan waarin eetbare vruchtjes zitten die eetbaar zijn.
Honingbes Jostabes Moerbei
De Honingbes had al vroeg in het voorjaar bloempjes. Nu zitten er kleine blauwe vruchtjes aan. Nog te vroeg om te eten. De vogels waarschuwen ons wanneer de licht-zure vruchten eetbaar zijn, maar dat doen ze pas nadat het meeste zijn opgegeten.
De Jostabes is een kweekvorm waarin het uiterlijk van de Zwarte bes nog in terug te vinden is. Deze bes is heerlijk zoet en daarbij zijn de vruchten groter dan andere soortgelijke bessen. Nu zijn de besjes nog groen.
De Zwarte moerbei staat midden in de sierweide. Er zit nu onopvallende groene bloesem aan. De Moerbei is nooit echt als vrucht in onze streken doorgedrongen, wellicht omdat deze kleine boom het in strenge winters wel moeilijk heeft en de vruchten moelijk te bewaren zijn, vanaf de pluk meteen opeten is het lekkerst.
Kaukasische smeerwortel Nashi peer Paw paw
De Kaukasische smeerwortel is familie van onze paarse inlandse, maar deze heeft opvallend helderblauwe bloempjes. Dat maakt hem erg geliefd, ook bij siertuinliefhebbers. Smeerwortels, ook deze, weten kalium aan de grond te onttrekken. Als de bloei ver voorbij is kun de plant afknippen en tussen moestuinplanten leggen die baat hebben bij kalium. Daarbij reguleert deze de vochthuishouding.
De Nashipeer, inmiddels uitgebloeid, heeft al kleine peertjes. Gelukkig heeft de late vorst bij deze vruchtboom niet al te zeer huisgehouden.
De Paw paw bloempjes zijn werkelijk sierraadjes. Diep paarse kleuren met van binnen een geel hartje. De bloei duurt maar een week. Wil je veel vruchten hebben dan moet je zelf in actie komen om te bestuiven: Neem een oorwatje en druk rustig in het bloemhartje. Ga zo van bloem tot bloem, dan weet je zeker dat er bestuiving heeft plaats gevonden, zie ook Tuinblog Paw paw.
Moestuin
De sierlijke moestuin was een maand geleden nog vrijwel helemaal kaal, op wat kruidenrandjes na. Nu hebben verschillende veldjes al een groene kleur. Wij zaaien heel veel groentes voor in potjes. Voor een tuin van deze grootte is dat te doen, tuinderijen voor verkoop kunnen dat uiteraard niet. De mooist uitgegroeide plantjes gaan, als ze na de kiemblaadjes een paar andere blaadjes hebben, de tuin in. Ook natuurlijk een beetje afhankelijk van het weer en de weersvoorspelling.
Tuinbonen Knoflook Aardappel met vlas
De Tuinbonen zijn deze keer op een andere wijze ingeplant: Twee rijtjes bij elkaar en daartussen een grotere ruimte voor de groei van een snel bladgewas. Er kan door een kevertje wat bladvraat ontstaan maar daar groeit de plant overheen. Hoe vroeger de grond in des te minder kans heeft de zwarte luis.
De Knoflook was vorig jaar rond eind oktober al gepoot. Knoflook is winterhard en vaak steken ze in februari al hun kopjes boven de grond uit. Nu zijn de planten al groot. Knoflook in het voorjaar gepoot blijft kleiner. (voorjaarsbloeiers poot je ook al in het najaar)
Aardappel laat je binnen bij gematigde temperatuur schieten. Niet te warm want dan worden de scheuten dun en breekbaar. Ze zijn half april de grond in gegaan. Door de ophoging wordt de plant niet alleen gedwongen extra zijn best te doen maar door oppervlakte vergroting kunnen de bedden beter door de zon verwarmd worden. Tussen de rijen hebben we vlas gezaaid. Niet alleen mooi als deze bloeit maar zou de aardappelziekte ook licht tegen gaan (Een idee uit Normandië). Vergeet vlaszaadjes straks niet te oogsten voor het komende jaar. Dat geldt trouwens wel voor meer als je niet elk jaar nieuw zaad en pootgoed wil kopen.
Cornus butterfly Aardbei bloesem Pastinaak
De Cornus butterfly doet zijn naam eer aan in een sierlijke moestuin. De bloemen zijn wondermooi, eerst groen en later wit. Ze staan in een gedeelte met meer kornoelje struiken aan de rand van de moestuin. De vruchten zijn eetbaar.
De aardbei is inmiddels ook gaan bloeien. Wij hebben het liefste 'doordragers' zodat we regelmatig een paar aardbeien kunnen nuttigen. Aardbeien ingemaakt of uit de diepvries vinden we niet zo lekker.
Een paar pastinaken hebben we laten staan. Kijken hoe de bloei eruit ziet en of we zaad kunnen oogsten. Pastinaak kan de hele winter blijven staan, maar niet te lang want als het warmer wordt, worden ze 'elastisch'
Bieslook Doperwt en peul Veldsla
Bieslook is één van de looksoorten waar je drie seizoenen lang iets aan hebt. Gesnipperd rauw in een gemengde salade of boven op een soep, maar als je veel hebt kun je er ook mee koken, de bloemen zij lekker in de salade. We hebben verschillende soorten die allemaal op een eigen manier gebruikt kunnen worden en ook een eigen smaak hebben.
Doperwtjes en peultjes zijn ook voorgekweekt en begin april gezet. Nu zien ze er al stevig uit. Het is een klimmende soort die een hekwerkje nodig hebben. Ze kunnen wel twee meter hoog worden. Er bestaan ook staande soorten met een stammetje.
Als je Veldsla eenmaal op een goede plaats zaait en je oogst niet alles en laat het restant in bloei en zaad komen dan heb je een jaar later weer Veldsla. Dit is een typische sla voor de winter, net als Winterpostelein.
rode Melde Daslook Shii-take
Ook Rode melde is een plant die heel snel in je tuin woekert als je deze in het zaad laat komen. Jonge blaadjes kunnen in een gemengde sla maar oudere zijn taai en bitter.
Daslook hebben we met een paar plantjes en zaadjes 'geïmporteerd' en we kunnen wel zeggen dat dit gelukt is.De plant heeft zich ontzettend uitgebreid. Niet zo erg, hij is weg te schoffelen. De soep is bijzonder lekker. Maar een pesto van 50 gram Daslook, 100 gram (wal)noten, 100 gram groene kornoelje vruchten, 100 gram kaas, olie om de substantie zacht te maken en zout naar smaak is verschrikkelijk lekker. Met de blender of staafmixer goed mengen. Zie ook: Tuinblog Daslook.
Shii-take heeft al vaker de aandacht gehad. Half mei, als het overdag 20 graden wordt kunnen e shii-takestammen gedompeld worden. Als het eerder warm en vochtig geweest is kun je de stammen in de tuin nakijken want soms komen ze spontaan tevoorschijn en kun je ze afsnijden en gebruiken. Zie ook: Tuinblog Shii-take.
Fazant in de kas.
Tja, dan loop je naar achteren en hoor je een hoop gefladder in de kas. Een fazant. We hebben al een Fazantenbes in de tuin, een mooie plant, maar nu ook nog zo'n mooie Fazant-vogel... Vier maanden te vroeg want dan zijn de tomaten aan de pas ingezette planten pas rijp.
Wat kan de tuin toch mooi zijn.
Kruidenveld
Hier zijn vier veldjes met in het midden een struik. Daarom heen staan verschillende kruiden. De kastanje palen zijn bedoeld om dit gedeelte van onze Ecotuin driedimensionaal te maken. Hierlangs 'kruipen' planten omhoog.
Meloenstruik Dotterbloem en tijm Kruipende kornoelje
De Meloenstruik is natuurlijk geen Meloen maar heeft wel de geur en ook nog eens aparte bloemen. Een sierstruik waarvan de bast gebruikt kan worden voor het aromatiseren van gerechten. Zoals dat ook met Kaneel gebeurt.
Dotterbloem staat in en Tijm langs deze kleine vijver. Bepaalde amfibieën houden juist van deze geslotenheid. De Tijm kan natuurlijk vers gebruikt worden in de keuken maar je kunt deze ook drogen voor het winterseizoen. Na het drogen de Tijm tussen de handen wrijven en in een kom laten vallen.
De Kruipende kornoelje is geen struik maar bedekt de bodem en heeft ook nog eens mooie witte bloemen. Later in het jaar krijgt de plant rode vruchten zoals ook de struik kornoeljes krijgen en smaken licht zurig, ideaal voor marmelade.
Voedselbos
Ons nieuwste project het Voedselbos, ook wel door ons 'Tiny Food Forest' genoemd omdat het maar een klein perceel is, begint mooi vorm te krijgen. Leuk dat onze buren ook meedoen met een naastliggend perceel. Natuurlijk ook hier water in de tuin en een heerlijk zitje om van het uitzicht te genieten en naar het gefluit van de vogels te luisteren.
Wijngaardslak Kruisbes Sneeuwklokjesboom
De Wijngaardslak wordt regelmatig in deze tuin gesignaleerd. Jarenlang zeer bedreigd vanwege wildpluk maar langzaam herstelt de populatie zich. Veel schade richt deze slak niet aan.
De Kruisbes levert dit jaar voor het eerst vruchten. We hebben verschillende soorten. In het bos komt overigens een 'wilde'variant voor maar de vruchtjes zijn heel klein.
De Sneeuwklokjesboom, de naam waarom deze zo heet zal duidelijk zijn, is werkelijk een mooie aanwinst, een ware sierplant. Later komen er vruchtjes aan en die moet je jong plukken, ideaal voor in een gemengde salade.
Pruim Peer Augurkenstruik
De Pruim heeft ondanks de late stevige nachtvorst toch nog heel wat vruchten. We hebben er twee omdat kruisbestuiving wenselijk is.
De Peer heeft vruchten die nu nog recht omhoog staan maar als ze zwaarder worden zakken ze omlaag. De bloesem was er juist na de nachtvorst.
De Augurkenstruik is ook weer zo'n struik die siertuin-waardig is maar toch nog iets eetbaars geeft. Het zijn de vruchten die een beetje op augurken lijken en goed eetbaar zijn.
Appelbes Olijfwilg Akelei
De Appelbes is een struik met zeer mooie bloesem en je raadt het al: de bessen zijn straks goed te eten. Laat de hongerwinter maar komen..... Leuk toch prachtige planten die ook nog iets eetbaars hebben.
De Olijfwilg heeft vorig jaar groene vruchten gemaakt maar ze zijn dan nog niet rijp. Nu in het voorjaar beginnen ze te kleuren en zijn ze zoet en niet te zuur. De bloesem stelt niks voor maar daarvoor heb je wel een struik die het hele jaar groen blijft.
De Akelei is niet te eten maar wel een aanwinst langs onze vijver. Daarom zetten we deze bloem toch maar even erbij. Door het voedselbos hebben we trouwens overal bloembollen en knollen gepoot. Hierdoor hebben we vanaf half februari tot ver in mei mooie bloemen in deze tuin, een genot om op de stoelen bij de vijver te mijmeren.
Meidoorn Mexicaanse meidoorn
Tot slot nog iets over de meidoorn. Links zie je de gewone inlandse meidoorn, maar rechts zie je de Mexicaanse meidoorn. Een 'apartje' met sierlijke bloemen. Worden de groene vruchten van de Meidoorn in de late herfst knalrood en zijn ze niet fijn om te eten, de Mexicaanse meidoorn geeft ook groene vruchten die later geel worden en wat groter zijn. Ze zouden goed te eten zijn maar dat hebben we nog niet kunnen proberen. De struik staat er pas en geeft nu voor de eerste keer bloesem en waarschijnlijk vruchten. Hoe ze smaken? We laten het later in deze tuinblog weten want we hebben ze nog niet gegeten.
Leuk dat je deze tuinblog weer gevolgd hebt, volgende maand weer een nieuwe.
Reageren kun je via info@keutenberg.nl.
Terug naar 'Ecotuin elke maand'.