Chayote
Sechium edule
De #Chayote komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, in principe zijn alle delen van de plant eetbaar maar wij kweken de plant hoofdzakelijk voor de vrucht.
In het voorjaar wordt de gehele vrucht in een pot gestopt. Het uitgelopen deel naar beneden (midden) en hij moet half boven de grond uitsteken. Na de vorst periode mag de plant naar buiten. Chayote houdt van zon, compost en voldoende vocht.
Het is een eenhuizige plant uit de #komkommerfamilie met aparte mannelijke (links) en vrouwelijke (midden) bloemen. De mannelijke bloemen zitten met meerdere bloemen in trossen in de bladoksels de vrouwelijke bloemen zitten solitair in de bladoksels. Het is een klimplant met stevige ranken voor ondersteuning tijdens het klimmen(rechts) maar kan ook als pompoen geplant worden waarbij de ranken over de grond kruipen.
De hangende vrucht is peervormig en heeft ingesnoerde ribben. De vruchten verschijnen in de nazomer en herfst. Wanneer je ze te lang laat hangen komen aan de onderkant nieuwe #groeischeuten (rechts).
De vrucht bevat één plat ovaal wit tot 5 cm lang zaad in het midden. Het vruchtvlees heeft een groen-witte kleur (links). Je kunt ze bewaren op een koele donkere plaats, bijvoorbeeld in de kelder of inkuilen. Na verloop van tijd willen ze weer gaan groeien en verschijnt er aan de onderkant de uitloper(midden). Deze scheuten zijn makkelijk te verwijderen (hetzelfde als bij aardappels) om ze daarna te eten. Deze vruchten zijn dan niet meer geschikt om nieuwe planten te kweken.
De chayote kan rauw gegeten worden in een salade (links), gekookt als blokjes in de soep (midden) of gebakken (rechts). Chayote kan bijna alle gerechten versterken. Na bereiding blijft het vruchtvlees stevig.
Terug naar Tuinblog 2019.