Keutenberg

Ecotuin


Meloen


Cucumis melo

Dit jaar voor de tweede keer zelf opgekweekte meloenen verbouwd in de open lucht in de moestuin. Dankzij de tropische temperaturen hebben wij dit jaar een goede oogst ondanks dat we de planten niet gesnoeid hebben.

Twee soorten meloenen hebben we in april gezaaid: 
- watermeloen Sugar Baby (Citrullus lanatus), een mooie kleine watermeloen van ongeveer 1,5 tot 2 kg die eigenlijk in een kas of platte bak geteeld wordt maar nu in de open lucht
- Cantaloup (Cucumis melo) het ras Retato degli Ortolani, een geribde meloen van gemiddelde grootte met een grijsgroene schil.
De planten hebben gele mannelijke en vrouwelijke bloemen, alleen aan de vrouwelijk bloem komen vruchten. De vrouwelijke bloem komt op het vruchtbeginsel, zie foto rechts.

Na de bevruchting door insecten begint de watermeloen te groeien als de grond maar genoeg vocht kan vasthouden, flink wat humus bevat en voedsel. Het is bij een watermeloen wat moeilijk te bepalen wanneer zij rijp is. 

Voor het kweken van de Cantaloup geldt hetzelfde als voor de watermeloen alleen de rijpheid is wat makkelijker vast te stellen. De kleur van de schil gaat veranderen en je kunt het ruiken. Ze geeft een heerlijk zoete geur.

De binnenkant van de twee soorten meloenen zien er verschillend uit.
De watermeloen heeft binnenin een rode kleur met veel pitjes die je eruit moet peuteren, bij de cantaloup kun je de zaadje makkelijk verwijderen. Beide hebben een heerlijke eigen smaak. Je kunt je bijna niet voorstellen dat dit eigenlijk een groente is 

 Dit is genieten