Keutenberg

Ecotuin


Zoete aardappel


Ipomoea batatas
Een beschrijving over het kweken van de zoete aardappel die Ecotuin Keutenberg vanaf februari 2018 tot februari 2019 heeft toegepast.

Op 11 februari 2018 hebben wij voor de eerste keer de zoete aardappel gekocht. Volgens kenners paste het ras Tainung 65 het beste in ons klimaat. Na ruim een maand (25-03) boven de verwarming in een potje met aarde te hebben gestaan kwamen de eerste scheuten tevoorschijn. Deze scheuten hebben wij afgeknipt (12-04) en in water gezet voor de wortelvorming. 

De wortelvorming gaat vrij snel zodat de jonge scheuten in een eigen potje met aarde gezet kunnen worden. Ze zijn de volle grond in gegaan nadat er geen vorst meer voorspeld werd en de bodem voldoende was opgewarmd. Als experiment hebben we enkele planten tijdens de groeiperiode als bodembedekker gebruikt en andere opgebonden. De planten die opgebonden waren leverden meer zoete aardappels op.

Het volgende experiment in het najaar 2018 was om te proberen van eigen oogst nieuwe scheuten te trekken voor 2019. Vier zoete aardappels zijn hiervoor geselecteerd: 2 grote en 2 kleine. Deze hebben 10 dagen op 27 graden in ons kweekkastje met een bakje water gestaan. De luchtvochtigheid is zeer belangrijk, de schil van de zoete aardappel is zeer kwetsbaar. Na deze 10 dagen hebben wij de zoete aardappels, ieder apart, in een krant gewikkeld. Daarna in een doos met een appel erbij in een donkere koele kelder gezet.  

Op 26 januari 2019 zijn de zoete aardappels uit de kelder gehaald en wederom in een potje met aarde boven op de verwarming gezet. Op 19 februari waren de eerste scheuten op de dikke zoete aardappels groot genoeg om ze af te knippen. 
Bij de kleinere is nog geen scheut boven de grond. Bij de kleinere zoete aardappels kwamen ze later.

De afgeknipte scheuten (19 februari 2019) staan nu in het water voor wortelvorming. Zo is de cirkel rond.

 


Terug naar 'Ecotuin uitgelicht'.