September
Week 35: verlate zomer.
We hebben nog een mooie nazomer voor de boeg. Het zou de hele week nog mooi blijven en dat betekent dat sommige gewassen toch nog goed kunnen doorgroeien. Natuurlijk is er ook al veel oogst- en verwerkingstijd.
De appeloogst valt tegen omdat het tijdens de bloesemtijd koud is geweest met nachtvorsten. De insecten die voor de bestuiving moesten zorgen zaten nog te rillen in hun cocon. Gelukkig hebben we op korte afstand in een natuurgebied nog een oude appelboom die wel veel levert.
Aubergines hebben een mooie bloei. Bloemetjes zijn er wel, maar aubergines hebben we tot nu toe maar één kunnen oogsten.
De vijgen zijn snel rijp geworden, zo snel dat 'anderen' ons soms voor waren.
De chayote-oogst lijkt erg goed te worden. Een interessante groente die zich goed laat bewaren. Wij vinden de smaak een beetje op avocado lijken. Ook de plant is in de tuin interessant, ze klimt in razend tempo tot boven in de boom.
De szechuanpeper staat op het punt om rijp te worden en de oogst zal komende week gebeuren. Alleen de rode schilletjes zijn lekker pittig op de tong met een citrus-peperachtige smaak. Goed gedroogd kunnen ze in een pepermolentje gemalen worden. Met een keukenmachine kun je er poeder van maken.
Één van onze twee wortelen die we hebben kunnen oogsten. We hebben nog nooit zulk een slechte oogst gehad, maar het kan niet altijd oranjefeest zijn.
De shiitake-stammen hebben een super-opbrengst. Op het moment dat de paddenstoeltjes uitlopen hebben we de stammen binnen gezet omdat ze veel slakken aantrekken en die lusten slakken rauw. Shiitake zijn ideaal om te drogen zodat je er de hele winter van kunt eten.
Het is mooi dat je zo veel uit de tuin kunt eten. Dat begint 's morgens met bijvoorbeeld munt- of citroenverbena-tisane. In de middag bij de koffie een wafel met verse framboos of braam. Voor het avondeten biedt de tuin ook veel: de laatste sperziebonen, slasoorten, koolsoorten, kruidensoorten, courgettes enz. enz. Het bovenstaande is maar een greep uit onze eetbare tuin.
Week 36: bloemen en bloesem in de 'picture'.
Ook half september bloeien er nog heel wat planten. Goed om daar eens wat van te laten zien.
De foto's van de twee eerste collages zijn in de eetbare siertuin genomen.
Natuurlijk bloeien de Afrikaantjes, linksboven, de hele zomer door. De Dahlia's beginnen pas halverwege de zomer en houden er ook pas mee op als de nachtvorsten komen.
Rechtsboven, linksmidden en rechtsmidden zijn nachtschade-achtigen, Aubergine, Tomatillo en Ananaskers.
Beneden zien we Echinacea en een andere soort Dahlia.
Vergeet niet dat onze tuinen zijn ingericht met planten die op de een of andere manier iets te maken hebben met eetbaar. De wortels van Heemst, bloeit links boven, zijn geschikt voor het bereiden van Marshmallows. Het gele bloempje rechts boven is de bloei van een mini-augurkje. Links midden de bloei van Fazantenbes, de chocolade kleurige bessen die in november komen zijn ook eetbaar. In het midden de witte bloem met een rood hart van de Hibiscus, De bloei van deze Fuchsia, rechts midden is er sierlijk plant die overleeft de winter en de bessen zijn eetbaar. Links beneden de bloei van de Granaatappel, de bloem gaat pas echt open als het mooi weer is. Een Rozenstruik mag niet langs de eetbare siertuin ontbreken, rozenblaadjes voor de tisane en salade.
De bloemen in volgende collages staan in de sierlijke moestuin.
De Klokkenpeper heeft al pepertjes, maar blijft ook nog bloemen geven.
Viooltjes zijn er in verschillende kleuren. Ze zijn een keer gezaaid en komen op de meest onverwachte plekken tevoorschijn, sierlijk op salade.
Goudsbloemen zijn op de hoeken van de moestuinperceeltjes geplant.
Ipamoea staat in de grote potten met boomtomaat op het terras, deze zijn niet eetbaar maar mooi.
Basilicum staat langs de rand van moestuinperceeltjes met heel fraaie bloei.
De bloei van de Pronkboon aan de bogen op het hoofdpad in de moestuin.
Eerst eet je de blaadjes en daarna de bloem van de Knoflook-bieslook die nu bloeit.
De witte bloem met paars hart van de Zoete aardappel, ook een Ipamoea soort. De eerste keer dat we de bloem van de Zoete aardappel zien. Misschien bloeit deze omdat wij hem hebben opgebonden
Laat gezette Sperziebonen bloeien nu ook maar of ze nog bonen geven?
De oranje bloei van de Oost-Indische kers, de bloei kan ook geel of rood zijn, smaakt een beetje als Radijs.
Als je het geelrode bloempje van de Parakers heel goed kauwt, is het of er schuim in je mond ontstaat met een prikkelend gevoel, vandaar ook Champagnekruid genoemd.
We zien hier de bloei van achtereenvolgens Oca, Courgette, Chayote, Olijfkomkommer en (gewone) Komkommer.
Toen we deze fotoreportage maakten stonden we er zelf versteld van hoe veel bloei er halverwege september nog in onze tuinen voorkomt.
We komen nu in het derde deel van ons tuincomplex, Kruidenveld en Voedselbos.
Ook daar bloeit nog van alles, we beperken ons hier tot het noemen van de namen. Het zal duidelijk zijn dat september bij ons een volle bloeimaand is.
Weegbreeslangenkruid, 2 soorten Malva's en Hysop.
Hemelsleutel, Miltomato, kruipende Kornoelje, kaasjeskruid.
Wilde marjolein, Kaardenbol, bloesem van de limonadeboom (Rhus aromatica), Smeerwortel, Monnikspeper.
We hopen dat je met deze blog genoten hebt van alle soorten bloemen en bloesem die nu nog in onze tuinen bloeien.
Week 37: nazomer weer.
Goed voor de rijping van noten en vruchten in onze tuin. Maar ook goed voor de insectenwereld die deze zomer niet aan hun trekken zijn gekomen.
De Akebia heeft vruchten die nu open barsten. Je ziet dan het vruchtvlees boordevol met pitten. Niet echt aangenaam in de mond. Je kunt het vruchtvlees eruit lepelen, in een kom doen en dan de staafmixer erover. Vervolgens zeven. Het sap heeft een aparte smaak.
De tomaten in de kas rijpen prima. Phytophthora is gelukkig onder controle te houden. Om ervoor te zorgen dat we in de winter ook wat hebben, gaan de meesten in de soeppan, koken, staafmixen en in potten wecken.
Weet je trouwens waarom wecken met 'ck' geschreven wordt?
Omdat de man die dit uitvond meneer Weck heette.
Op de Hemelsleutel op een beschutte zonnige plek achter in de tuin zitten veel vlinders. Ze komen tot leven maar in de ochtend is het nog te fris. Ze gaan zich dan opwarmen en als ze zonne-energie genoeg hebben gaan ze weer nectar zoeken. Ik hoop dat ze nog wat vinden want veel is er niet meer.
Deze week zijn voor het eerst grotere hoeveelheden Paprika en Peper te oogsten.
De pepers drogen we op zolder en doen ze, open gesneden, in de sauzen van Indische gerechten. We eten ze niet op maar laten hun smaaksensaties de vrije loop in het gerecht. Ook al eens een of twee pepertjes laten meekoken met rijst?
De paprika's worden in kleine blokjes gesneden, gaan dan in een plastiek bak de diepvries in. Zo kun je in de winter 'naar behoefte' paprika's uit de plastiek bak snijden waardoor je ook in de winter gevarieerd kunt eten uit eigen tuin. De middelste paprika's zijn groen-geel en dat is hun rijpe kleur.
Ronde zoete paprika's worden met 2% zout water gefermenteerd waardoor ze zacht en lekker pittig worden. Wel even de zaadjes eruit snijden. Bewaar er een aantal voor het zaaien volgend jaar. Ik spits me op december om er zachte roomkaas in te doen en ....... smullen maar.
De Pronkboon, die over het middenpad hangt aan bogen verliest zijn laatste prachtige rode bloemen. De planten hangen nu vol met peulen waarin tussen 4 en 7 bonen in zitten. Ze worden niet allemaal tegelijk rijp, we bewaren de rijpe bonen totdat alles rijp is op een droge plek. De bonen uit de peulen halen is een leuk werkje in november bij een kop hete chocolademelk (met een scheutje cognac).
Wij maken van deze bonen altijd soep (zoals je ook met erwten of witte bonen doet). Tip: controleer voordat je de soep eet even de kwaliteit van je toiletpot...
Week 38: de herfst lijkt begonnen.
Het tuinleven komt langzaam tot stilstand, behalve het rijpen van groente en fruit. Dat gaat gelukkig nog een poosje door, mede dankzij het mooie nazomerweer.
De Japanse wijnbes is pas gesnoeid. De oude takken, 2 jarige, zijn weggehaald. Dit zijn de nieuwe takken van dit jaar waar volgend jaar weer één van de lekkerste bessen aan komen. De stokroos in de berm heeft een prachtige diepe kleur.
De Kiwibes op het terras is nu rijp. De struik kruipt langs groen siergaas omhoog en wordt dan horizontaal geleid. Zo vormt de plant een soort groen dak die schaduw geeft tegen de zon op ons terras. Daar hangen ook de meeste kiwibessen. De struik is een aanrader, vooral vanwege de heerlijke bessen die gewoon naar kiwi's smaken en je hoeft ze niet te schillen.
We kregen een paar maanden geleden van een zus van Wilma enkele knollen Herfsttijloos. Ajjj, vergeten, ze hingen nog in de plastic zak in het hok. Grappig, de bloemen waren uitgekomen en spierwit. We dachten dat dit een witte soort was, maar na twee dagen ingeplant in het zonlicht zijn ze al helemaal paars geworden. Het is een mooie 'krokus' die in de herfst bloeit en in het voorjaar bladeren heeft. De plant komt in het wild voor. maar pas; op de plant is zeer giftig.
De druiven beschermen we met gaas tegen de merels want die vogels eten zich een vreselijke diarree en wij houden niks over.
In de kas in de eetbare siertuin staan een paar planten van de Mexicaanse komkommer oftewel de Muiskomkommer. Je kunt ze voor sierkunst gebruiken maar ook als hele dunne schijfjes in een salade. Misschien gaan we ze fermenteren om te kijken of dat wat wordt.
De Jodenkers, ook wel Lampionplant genoemd, heeft nu een mooi rood omhulsel maar de bes die er in zit is ook vuurrood. Een paar bessen eten kan geen kwaad.
Op het dak van de oude bijenstal hebben we de Chayote over geleid. Dit is een succes geworden, het dak is helemaal bedekt en er zitten veel heerlijke, bewaarbare, vruchten aan. Wel even schillen maar dan heb je heerlijke groente waar je van alles mee kunt doen in de keuken. Een makkelijke plant met veel resultaat.
De composthoop is bedekt met een Muskaatcourgette, Hierdoor kan de hoop niet uitdrogen en de plant heeft een vruchtbare bodem.
De Aardpeer staat al jaren in onze tuin, hoewel we er nooit iets mee doen. We hebben twee planten in de kippenren gezet en die worden niet door de kippen opgegeten. Zo hebben de kippen ook hun eigen gezellige groenvoorziening, het ziet er leuk uit.
Sinds onze buren de immense afvalberg hebben verwijderd is het achterste deel van onze tuin, het voedselbos, ontzettend mooi geworden. We kunnen lang naar het kleinschalig landschap kijken. Zo moet het Heuvelland er uit zien!
De Kweepeer in het voedselbos heeft één peer. Het boompje staat er ook pas twee jaar dus dat zullen er in de toekomst wel snel meer worden.
De Jeneverbes heeft rijpe bessen, deze doen er 2 jaar over om rijp te worden. Mannetje en vrouwtje staan naast elkaar dus dat is gunstig.
De Rhus aromatics is bij ons een late bloeier maar in de literatuur lazen we dat de plant in het voorjaar bloeit. Grappig, we zullen nog het nodige moeten leren over deze plant, we weten het gewoon niet. Wellicht later meer over deze Rhus.....