Keutenberg

Ecotuin



        November


Week 44: 

Voor dat de eerste nachtvorsten komen, hebben we alle nachtvorstgevoelige producten uit de tuin gehaald.


De paprika's op de eerste foto zijn de laatste en nog prima in orde. Als we tijd hebben gaan we ze verwerken tot iets aparts.
Met Knolselderij moet je goed oppassen. Als er al een beetje vorst heeft toegeslagen zijn ze niet meer bewaarbaar en gaan ze rotten. Veel hebben we niet, maar genoeg om er een paar keer knolselderschnitzels van te maken (schoon maken, schijfjes snijden, een paar minuten koken, paneren met geklopt ei en broodkruim, bakken), maar romige knolseldersoep is ook heerlijk.


Dit jaar hebben we een mooie Zoete aardappel oogst. Enkele mooie knollen gaan we bewaren voor nieuwe planten voor he volgend jaar, zie zoete aardappel. Van de kleinere hebben we zoete aardappelfrietjes gemaakt in de oven. De frietjes zijn door een beetje maizena geroerd, daarna met olijfolie bespoten, wat paprikapoeder erover gestrooid en vervolgens in een voorverwarmde oven op ruim 200 graden een half uur bakken. Enkele keren wentelen. (baktijd en baktemperatuur een beetje afhankelijk van de soort oven)
De laatste tomaten uit de kas. Er hangen nog wel een paar onrijpe tomaten die we laten hangen. Een kleine kans dat ze nog voldoende rijp worden zodat ze later alsnog voldoende rijp kunnen worden in de warme keuken.
Sucker (onze hond) maakte ons attent op het product op de laatste foto. Dit egeltje kroop door ons voortuin en vond de uitgang niet. Het schapengas aan de onderkant heeft te kleine gaten en hij bleef met zijn stekels steken. Dus hebben we hem opgepakt, uiteraard met een stevige handschoen, en direct achter onze tuin bij een meter hoge heuvel van groen afval (bladeren, takken enz.) gezet. Zo heet hij in ieder geval al beschutting maar misschien wil hij de winter wel blijven.


Week 45:

De eerste nachtvorst is geweest en er komen gauw meer koude nachten. Dit betekent dat vorstgevoelige planten beschermd moeten worden.


De druivenstruik in de veranda moet nu gesnoeid worden. Toch altijd weer een paar uren werk.
Daarna ruimte gemaakt voor de vorstgevoelige planten die hier in de veranda zullen overwinteren.
De plantenbakken die voor het raam stonden zijn schoon gemaakt, de mooste planten zijn gesnoeid en in oude grond kort bij elkaar in oude plastic bakken geplaatst. In de veranda mogen ze proberen te overleven met een klein beetje water.
Eerst wilden we geen bakken op de vensterbank in de winter, maar we hebben toch besloten winterharde viooltjes in bakken voor het raam te zetten. Ziet toch weer vrolijk uit.


De pronkbonen aan de bogen (waar ook de tomatenplanten aan stonden) zijn geoogst en schoon gemaakt. Dit leverde, schoon aan de haak, 5 kilo pronkbonen op. We laten ze nog even goed drogen en dan droog en donker bewaren. De soep is, ondanks dat de kleur er niet fraai uit ziet, heerlijk het barst van de eiwitten.
Wel is duidelijk dat we voor het eten het gasalarm moeten uit zetten.

Week 46: 

Over 6 weken gaan we het nieuwejaar in. Dat betekent voor tuiniers dat er aan de plannen voor 2022 gewerkt moet worden.
Dit is ook de knollentijd zoals je hieronder kunt lezen.


De zadenlijst van de Vereniging Ecologisch Leven en Telen (Velt) is binnen en dat betekent dat het nieuwe tuinseizoen in aantocht is. Jazeker, de winter moet nog beginnen, maar nu is het de tijd om te plannen: wat wil ik komend jaar zaaien? Zijn er nieuwe interessante soorten? Zijn er nog zaden van het vorig jaar over gebleven die ik nog kan gebruiken. Is het leuk om samen te werken met andere tuinders? Dit zijn zaken waaraan nu gewerkt wordt.
Een zaak is van het grootste belang: elk jaar nauwkeurig bijhouden wat je gedaan hebt zodat je het jaar daarop rekening ermee kunt houden.


Half november komt de groei in de tuin tot stilstand. Hoogstens de wortels van pas ingezette planten kunnen zich nog ontwikkelen zodat ze de komende lente een voorsprong hebben (is ook bij bv. knofloken zo). Wij vinden dan ook de maand oktober met uitloop in november de beste planttijd voor de meeste soorten.
Links boven de uitgegraven Klimpostelein, een doorlevend lekker bladgewas. Omdat deze vorstgevoelig is moeten we deze knolletjes koel en droog bewaren en inzetten als de vorst volgend jaar voorbij is. De plant klimt graag langs gaas, bij ons langs het gaas van de kippenren. Aan de buitenkant natuurlijk. We planten deze knollen voor zodat ze al een paar decimeter hoog zijn als ze de tuin in gaan. Dat levert een mooie groeivoorsprong op. Dat doen we natuurlijk nu niet, maar begin mei.
De Oca links beneden levert lekkere knollen waarvan je een gedeelte bewaart om volgend jaar weer in te zetten. Het gewas is ook vorstgevoelig. 
Midden en rechts zie je de Yacon. De kleine knolletjes is het nieuwe pootgoed, de grotere wortelknollen zijn eetbaar en lekkerzoet. Ze zijn opvallend goed en lang bewaarbaar, bevatten veel inuline en door het bewaren worden ze steeds zoeter. Kijk voor recepten op internet.


Het was geen goed jaar voor de Zoete aardappel, maar we hebben toch nog een aardige oogst. De knollen zijn gemiddeld wat kleiner gebleven.
Het vreemde is, dat ze in de winter een sauna willen hebben: een vochtige (geen natte!) ruimte met een temperatuur van ruim boven de 20 graden, ongeveer 10 dagen lang. Hiervoor gebruiken we een voorzaaibakje met 'vloerverwarming' en een rooster van een apparaat om eten warm te houden met theelichtjes. De ontluchting is op de foto gesloten maar deze moet open staan om condensvorming te voorkomen want dan wordt het te nat. Vervolgens kunnen ze koel en donker bewaard worden tot februari want dan gaan ze in een aarden potje met grond boven de centrale verwarming, zie Zoete aardappel. 
Bijzonder lekker is zoete aardappelsoep met geroosterde amandelen. Er zijn voldoende recepten op internet te vinden.


De Persimoen is nu ook rijp, Maar als je een vrucht in je mond stopt is het of al het vocht uit je mond onttrokken wordt en daarbij zijn de pitjes massaal in alle hoeken van je mondholte verdwenen. We kunnen er niks mee, maar mocht iemand een idee hebben hoe je deze vrucht kunt overleven die mag het ons mailen.
De laatste tomaatjes,,,, zouden ze nog rijp worden en mooi rood kleuren?
De meloenpeer wordt nog wel rijp, al zal ze niet zo zoet worden als in de zomer.


Week 47:

Dit weekend is het winters en er wordt (natte) sneeuw verwacht. De temperatuur kwam niet boven de 4 graden.


In de kas in de eetbare siertuin voor staan nog verschillende nachtschadesoorten waaronder paprika's in verschillende kleuren en vormen, maar ook nog een aubergineplant. De vruchten worden zeker nog rijp maar het gaat langzamer.
We hebben er ook nog broccoli staan.
Alle planten staan in bakken dus niet in de volle grond. Mocht het hard gaan vriezen dan redden ze het in de kas niet meer, maar dan kunnen we ze altijd nog naar de veranda brengen.
De kas heeft nog wel enkele uren zon en dan loopt de temperatuur nog op tot 15 graden.


Er zitten ook nog vruchten aan de struiken.
De Braziliaanse guave heeft vruchten, evenals een kornoelje.
De Peterselie kun je het hele jaar door vers plukken en gebruiken in verschillende gerechten. Enkele blaadjes geven gerechten een aparte sterkere smaak.
De snijbiet, je hebt deze plant met stelen in verschillende kleuren, is een belangrijke voorziening van verse groente, ook de hele winter door.
Maar er zijn meer wintergroene planten die je op de volgende foto's ziet.
Eerst nog even de foto rechtsboven. Afgelopen donderdag aten we gemengde verse vruchten, allen uit eigen tuin: Ananaskers, Meloenpeer en Boomtomaat.
We hebben ook nog een paar kistjes bewaarappelen (zure Franse) dus voorlopig nog eigen fruit voldoende.


Op deze foto's zien je verschillende wintergroenten. Ze bieden de hele winter door vers groenvoer en dus de nodige voedingsstoffen.
Je ziet op de foto's Spruitjes, Prei, Palmkool (ook Toscaanse kool genoemd) Raapjes, een koolsoort en Pastinaak.
Als je goed nadenkt bij de inrichting van de tuin en de juiste keuze van moestuinplanten dan kun je het hele jaar door verse groenen uit je tuin eten.


Om de rij met wintergroenten te completeren de foto's hierboven, hoewel deze producten na een stevige nachtvorst het toch moeilijk krijgen. Maar tja,,,, als nachtvorsten lang uit blijven kun je er ook in de winter lang van door eten, zeker als ze in een koude bak of (onverwarmde) kas staan. De foto's laten deze vruchten op 27 november zien in de kas in de moestuin.
De eerste foto toont zoete paprika, die uitgehold met zachte kaas heel erg lekker is. De middelste toont een Bulgaarse puntpaprika, nu nog groen maar hij kan nog rood worden.
Op de laatste foto's zie je IJskruid en doorlevende Rucola.



Naar beginpagina November.