Keutenberg

Bed and Breakfast en EcotuinOktoberWeek 42: oogsten en planten voor het nieuwe jaar.

Achterliggend seizoen 2021 en komend seizoen gaan vloeiend in elkaar over. Oogsten wat gezaaid en geplant is in het achterliggend seizoen, planten voor het komend seizoen, zaaien gebeurt pas volgend jaar.


De Pawpaw heeft goudgele bladeren en deze zullen snel af vallen. De vruchten zullen nu ook vallen maar we zijn het vallen voor. Anders laten ze zich niet goed bewaren.
De vruchten liggen in kistjes en de schuur. Rijpe vruchten worden geel en gaan sterk ruiken. Dan zijn ze lekker om te eten, zie ook: Keutenberg, Paw paw, Asimina triloba, in ecotuin Keutenberg en ecotuin uitgelicht Paw paw Paprika's en Pepers rijpen nog steeds, maar door minder licht en lagere temperaturen gaat het rijpen wel langzamer. Je kunt er mooie kunstwerkjes van maken,
Paprika's zijn er in allerlei kleuren. waardoor je leuke foto's kunt maken. De gele paprika's hebben we begin van week al geoogst uit de kas. Op een koele plaats kun je ze vele dagen bewaren, het steeltje laten zitten is daarbij bevorderend.
In de kas staan rode scherpe paprika's die, als het niet gaat vriezen, nog lang paprika's leveren. Omdat we een grote paprikaoogst hebben, maken we paprikasoep. Daar zijn veel paprika's voor nodig. We hebben al verschillende bakjes ingevroren voor de winter.


De chayote-oogst is ook groot. Ze laten zich op een koele donkere plaats maanden bewaren. Wel zijn er al chayotes die al uitlopen. Alsof de winter al voorbij is, maar dat kan de plant niet weten want het het is een tropische vrucht. Die eten we als eerste op.
Geschild en ontpit kun je ze rauw eten. Snij 'dobbelstenen' en dep eventueel in een yoghurt-knoflook-sausje. Gebakken met wat prei, paprika en kruiden naar keuze, afgewerkt met een melk-kerriesausje, kun je ze nuttigen op een Mexicaanse tortilla. Zie ook ecotuin uitgelicht Chayote.


Dan de voorbereidingen voor het komende jaar. Via VELT kun je bloembollen en knollen bestellen die dan begin oktober geleverd worden. Wij kochten dit jaar: een mix van drie soorten allium waarvan alles eetbaar is en sierbloemen ter verfraaiing. 
Gekregen knoflook (ooievaarsbek) zijn geplant  in de boomspiegel van fruitbomen en de tenen van de  zelfgekweekte knoflook zorgen hopelijk volgend jaar voor een goede opbrengst.


Week 41: even er tussenuit.


Een week in het nationaalpark 'Böhmische en Sachsische Schweiz' op Tsjechisch grondgebied vlakbij de Duitse grens in het plaatsje Hrensko, heerlijk wandelen tussen de beroemde basaltrotsen en een bezoek brengen aan de grootste natuurlijke zandstenen boog in Europa, de Bastei bruggen en een boottocht op de rivier Kamenice. 


Week 40: nog te oogsten en geoogst.


De Diospyros Virginiana (Amerikaanse persimoen), familie van de Kaki begint te rijpen evenals de Wilde citroen (Poncirus trifoliata, midden links).
De Aardbeiboom (midden links) laat de eerste bloesem zien. Niet zoveel als vorig jaar, nu hopen op een niet al te koude winter zodat we in het voorjaar de vruchten kunnen eten. Het schijnt dat je van de vruchten vrolijk wordt.
De vruchten van Braziliaanse guave beginnen langzaam te groeien. Het heeft effect gehad om 2 van deze struiken te planten ondanks dat ze eenhuizig zijn houden ze toch wel van kruisbestuiving.


De walnotenoogst is in volle gang, niet zo overvloedig als vorig jaar. Daarbij komt dat we in onze tuin ook nog veel mee-eters hebben. Gelukkig hebben we nog vele noten van vorig jaar die nog heel smakelijk zijn. 
Laat maar toch nog overvloedig kunnen wij nog oogsten van diverse soorten paprika's en pepers
De laatste 'Ananas noir' uit de kas geoogst, een heerlijke zoete vleestomaat. Niet de allerlaatste tomaat. Wanneer de vorst weg blijft kunnen wij nog lang doorgaan met oogsten van andere soorten.
Altijd lekker als tussendoortje is de radijs die houdt van wat kouder weer met veel neerslag. Dit najaar de rode en witte radijs gezaaid.

Week 39: de herfst begint. 


In de zomer bollen van de Herfsttijloos gekregen. In de lente komt het blad en in het najaar de bloem. Vergeten door de drukte ze op tijd in te zetten met het resultaat dat de bollen in de zak in het donkere stalletje zijn gaan bloeien. Geen zonlicht en dan krijg je witte bloemen. Deze week alsnog ingezet en wat zie je na 3 dagen .... de bloemen zijn paars, de originele kleur van de herfsttijloos. Nu nog hopen dat de bollen zich toch nog gaan vermeerderen.


Muskaat courgetten (zpmerpompoen) hebben het dit jaar goed gedaan. met vele verschillende vormen die allerlei associaties opwekken.
Ook de Szechuanpeper heeft dit jaar veel oogst, die wij niet allemaal kunnen verwerken. Gedroogd in een pepermolentje is dit kruid in allerlei gerechten te gebruiken en erg lekker zolang het kruid niet gekookt of gebakken wordt.
Naar beginpagina Oktober.